جدول محتوا
تعریف میکسولوژی و تاریخچه آن
میکسولوژی به علم ابداع و ساختن نوشیدنی های عمدتا سرد مخلوط ، کاکتیل ها و ماکتیل ها ( نوشیدنی هایی با ترکیب حداقل 2 جزء و حداکثر 7 جزء ) گفته می شود. در فرهنگ لغت نیز اصطلاح میکسولوژی علمی است که به ترکیب استاندارد طعم ها ، با توجه به ویژگی های آن ها می پردازد .
تاریخ پیدایش این علم به قرن نوزدهم ( سال 1948 ) بر میگردد. در آن زمان عمده علاقه مردم به نوشیدن نوشیدنی های تک جزئی بود و از کاکتیل ها به عنوان نوشیدنی های دخترانه یاد می شد که به همین دلیل به آن دوران « عصر تاریک کاکتیل » گفته می شود.
ولی با گذشت زمان مردم در جستجوی طعم های جدیدی به جز کاکتیل های سنتی بودند. بارها و کافه ها نیز دست به کار شدند و دستورالعمل های جدیدی از نوشیدنی های تازه ارائه نمودند.
بارتندر کیست ؟
بارتندر همانند باریستا مسئول بخشی مهم از نوشیدنی های کافه است. همانطور که باریستا مسئول نوشیدنی ها گرم است بارتندر نیز مسئول نوشیدنی های سرد کافه است. در خارج از کشور نوشیدنی های سرد به دو نوع الکلی و غیر الکلی تقسیم بندی می شوند. پس بارتندر در ایران برای ایجاد نوشیدنی های سرد مواد اولیه ای در اختیار دارد که هیچ کدام شامل الکل نمی باشند، مانند میوه ها ، عرقیجات گیاهی ، سیروپ ها ، آب گازدار ، شربت ها ، لبنیات و …
تفاوت میکسولوژیست و بارتندر
شاید به ظاهر این اشتباه به وجود بیاید که میکسولوژیست همان بارتندر است در صورتی که این طور نیست. بارتندر میتواند برای شما نوشیدنی ای متفاوت با نوشیدنی های دیگر آماده کند و از دانش خود برای تهیه کاکتیل ها و ماکتیل ها استفاده ببرد ولی یک میکسولوژیست با نوشیدنی خود یک تجربه بی همتا ابداع و حتی یک داستان روایت می کند. میکسولوژیست با استفاده از مواد خاص و منحصر به فرد محلی نوشیدنی های جدید و نوآورانه ایجاد میکند تا تجربه ای تازه به مشتری ارائه دهد.
تمام میکسولوژیست ها به نوعی بارتندر نیز هستند ولی عکس این تعریف درست نیست. میکسولوژیست های از علم خود برای ایجاد طعم و تجربه های جدید استفاده میکنند تا بعدا بارتندرها از این دستورالعمل های پیروی کنند.
وظایف میکسولوژیست
- ساخت و ایجاد نوشیدنی های جدید با رسپی شخصی
- تهیه منوی نوشیدنی های سرد کافه
- رعایت قوانین کشور در ساخت نوشیدنی ها
- ایجاد و استفاده از گارنیش ها با توجه به هزینه های کافه
- توجه به درخواست و پیشنهاد مشتری در ایجاد نوشیدنی ها
- آموزش و ارزیابی بارتندرهای مشغول در کافه
- مهارت های لازم یک میکسولوژیست
- شناخت عطر و طعم تمام مواد اولیه از جمله میوه ها و سیروپ ها و …
- شناخت خواص مواد اولیه نوشیدنی ها مثل میوه ها و عرقیجات و سیروپ ها و…
- دانش بالا در ساخت نوشیدنی و مهارت بارتندری
- شناخت روحیات مردم منطقه و مهمان نوازی
- نظم و دیسیپلین و انعطاف پذیری بالا
- قدرت مدیریت و کنترل اعضای تیم
- دارا بودن روحیه کار تیمی
تفاوت کاکتیل و ماکتیل
این دو نوع نوشیدنی سرد و محبوب در دنیا پای ثابت منوهای کافی شاپ ها هستند.
کاکتیل ها نوشیدنی های الکلی می باشند که معمولا با آبمیوه و یا ترکیبات دیگر مخلوط می شوند. کاکتیل ها بنا به نوع آنها قبل یا بعد شام سرو می گردند. به عنوان مثال کاکتیل whisky sour و martini قبل شام و کاکتیل های شیرین و خامه ای همانند فراپه ها بعد از شام سرو میگردند. کاکتیل ها به دلیل مخلوط شدن با الکل معمولا دارای طعم تلخ و ترش هستند. ساخت کاکتیل ها معمولا دارای روش استانداردی بر اساس ترکیب الکل و آب میوه ها است.
چند نمونه از انواع کاکتیل ها : منهتن (Manhattan)، الکساندر (Alexander)، درتی مارتینی (Dirty Martini)، فرنچ کنکشن (French Connection) و گرین راشن (Green Russians)
ماکتیل ها نوشیدنی های غیرالکلی می باشند. در ترکیبات این نوشیدنی ها از انواع آب میوه ها ، چای سرد و مواد دیگر استفاده می شود. تهیه ماکتیل ها روش استانداردی ندارد. این دسته نوشیدنی ها دارای طعم شیرین می باشد که در تهیه آنها معمولا از سیروپ شکر بهره می برند. برای افرادی که طعم تلخ و ترش کاکتیل ها را نمی پسندند و یا نوشیدنی الکلی مصرف نمی کنند ، ماکتیل ها همواره گزینه خوشایندی می باشد. ماکتیل ها باید بعد از تهیه نهایتا تا چند ساعت بعد از آن مصرف شوند در غیراین صورت طعم آنها عوض خواهد شد.
چند نمونه از انواع ماکتیل ها : موهیتو (Mojito)، فایر آیس (fired iced) ، کویینز پانچ (queens punch) نوشابه خامهای ایتالیایی (Italian cream soda)